jueves, 14 de diciembre de 2023

Viatge al Japó. Desembre 2023.

Eivissa, 7 de gener de 2024.

VIATGE AL JAPÓ. Desembre 2023.

 

Com bé canta en Lluís Llach:
Quan surts per fer el viatge cap a Itaca, has de pregar que el camí sigui llarg, ple d'aventures, ple de coneixences. Has de pregar que el camí sigui llarg, que siguin moltes les matinades que entraràs en un port que els teus ulls ignoraven, i vagis a ciutats per aprendre del que saben. Has d'arribar-hi, és el teu destí, però no forcis gens la travessia. És preferible que duri molts anys, que siguis vell quan fondegis l'illa, ric de tot el que hauràs guanyat fent el camí, sense esperar que et doni més riqueses. Itaca t'ha donat el bell viatge, sense ella no hauries sortit. I si la trobes pobra, no és que Itaca t'hagi enganyat. Savi, com bé t'has fet, sabràs el que volen dir les Itaques.

Idò sí, na Linita i jo hem fet (en companya d'un grup d'amics i amigues) un viatge pel Japó. Com diu sa cançó hem fet un llarg camí, ple de noves coneixences, hem visitat ports i ciutats que ignoràvem i hem disfrutat fent sa travessia.

No és sa meua intenció fer un resum detallat del viatge. Simplement, apuntaré unes quantes reflexions personals i algunes coses que crec importants i que si ajuden a qualsevol a s'hora de planificar el seu viatge, millor que millor.

 

30/Novembre/2023. Dijous.

15.40 hores: Avió amb Vueling fins a Barcelona. Feim nit a s'hotel Barcelona Airport (telf  93.378.32.15).

S'hotel té un servei gratuït de trasllat aeroport-hotel-aeroport. Té unes habitacions ben còmodes, un servei d'esmorzar variat i bo i uns preus raonables. És una bona opció d'hotel si heu de fer nit aprop de s'aeroport.

1/Desembre/2023. Divendres.

Ens despertam a les 2.30 hores de sa matinada. A les 3.00 partim fins a s'aeroport. Hem d'agafar el vol de Ita Airways BCN- Roma que surt a les 6.25 – 8.10 hores.
Mai haguera imaginat que a aquestes hores de sa matinada, s'aeroport estigues tant ple de gent. Tot i això, els tràmits de facturació són àgils.

Vol Roma-Tokio també amb Ita Airways. Sortirem de Roma a les 15.05 hores i vam arribar a Tokio a les 11.20 hores (hora local) del dissabte 2/desembre/23. Tretze hores dins l'avió. El vol va fer-se etern.

Japó va 7 hores per davant d'Espanya: 11 hores del mati a BCN > 18 hores a Tokio.

Esmorzar a qualsevol aeroport del món s'està convertint en un luxe. S'aeroport de Roma tampoc és una excepció. Els preus són abusius.

Si viatjau molt per món, disposar de la targeta Priority Pass sirà d'utilitat (alguns bancs us la donen de franc) i podreu entrar a ses sales Vip dels aeroports. Allí, s'espera entre vols, us seran més suportables.

 

 

2/Desembre/2023. Dissabte.

Arribada a s'aeroport internacional de Tokio (Haneda) a les 11.20 hores (hora local).

 

Multitud de controls per entrar al país. L'aeroport té tres terminals. Tot ple de terrasses, botigues i restaurants. És complicat moure's i trobar ses portes per embarcar.

Canvi de sous: 1 euro = 157 yens

Allotjament a Tokio: Shiba Park Hotel.

Tokio. Visites:

Zojoji Temple.

El temple Zojoji és un dels llocs més visitats per aquells que van al Japó per primera vegada, ja que al costat del tradicional temple s'alça la modernitat de la torre de Tokio.

 

Torre de Tokio.

Després de la 2a guerra mundial, Tokio va desenrotllar-se a un ritme vertiginós. La torre de Tokio fou construïda en 1958 i representa aquest desenrotll i és coneguda a tot el món com un dels símbols de la ciutat.

 


Sopar: menú degustació japonès. 

Durant tot el viatge no m'he acostumat al menjar japonès. Tot i això, he intentat durant cada dia d'estada al país fugir dels llocs turístics i a s'hora de dinar o sopar quan veia un lloc ple de gent del país, allí entrava per menjar.


 

3/Desembre/2023. Diumenge.

Allotjament a Tokio: Shiba Park Hotel.

Tokio Visites:

Barri de Asakusa: Temple Sensoji.

Diuen que és el temple més antic de Tokio. Construït l'any 628. Impressiona el seu colorit i la preciosa pagoda de cinc pisos.



Barri de Akihabara.

Multitud de botigues d'electrònica, manga i anime.


Illa artificial Odaiba (badia de Tokio).

Una zona d'oci amb vista a la badia de Tokio. Per veure: l'extraordinari pont Rainbow Bridge, una rèplica de l'estàtua de la llibertat de Nueva York, la seu de Fugi TV o innumerables centres comercials.

 

 

 

Em va impactar la popularitat dels cafès per a mascotes al Japó. Vaig veure cafès per a gats, cans i altres animals de companya. Diuen que la popularitat dels cafès s'ha atribuït al desig d'interactuar amb els animals per a ajudar a alleujar l'estrès d'una vida urbana ocupada.

 

4/Desembre/2023. Dilluns.

Allotjament a Tokio: Shiba Park Hotel.

Tokio. Visites:

Parque de Yoyogi. Temple Meiji Jingu.

Temple del sintoisme, religió autòctona del Japó. Construït el 1920. El bosc que l'envolta fou creat gràcies a la donació d'arbres de tot Japó. Espectacular Torii o porta d'entrada.

 


Carres comercials de Omotesando i Takeshita Dori.

És una zona de botigues de luxe de Tokio. Botigues de moda i marques internacionals. No aptes per butxaques amb pocs sous.

Totes ses marques més exclusives del món tenen imponents comerços en aquesta avinguda i encara que els pobres ens hem de conformar a mirar els aparadors, s'ha de visitar.

 

Pas de vianants de Shibuya.

Un dels llocs més famosos de Tokio i diuen que és el pas de vianants més concorregut del món. Aquest encreuament és un caos organitzat.

 

Shibuya Scramble Square.

És un enorme complex de més de 230 metres d'altura i 47 pisos. Tot ple de botigues, restaurants, oficines i un observatori.


Edifici Govern de Tokio.

Visita obligada de Tokio. Pujarem a un observatori al pis 45. Espectaculars vistes de tota la ciutat.

 

Barri de Kabukicho.

És uns dels barris més animats durant ses nits de Tokio.


Una part del grup volien anar al "barrio rojo" i tornar en metro. S'altre, molt cansats després d'un dia tant intens, vam agafar un taxi per anar a s'hotel.

 

5/Desembre/2023. Dimarts. 

Allotjament a Tokio: Shiba Park Hotel.

Tokio. Visites:

Barri de Marumouchi: 

Marumouchi és un animat districte financer ple d'elegants torres d'oficines, de l'exuberant vegetació dels jardins orientals del Palau Imperial i de la concorreguda estació de Tòquio.

Jardins Palau Imperial.

El Palau Imperial està tancat al públic. Vam poder visitar una petita part dels jardins i fer una parada davant del pont enfront de l'entrada principal. Un engany de visita.


Estació de trens de Tokio.

Immensa terminal de trens. El tràfic és constant. Gent que va i ve sense parar. Em va sorprendre el silenci que hi havia a tota l'estació. Un munt de gent amunt i avall i tothom en silenci.


Barri de Ginza:

Mercat de peix de Tsukiji.

Al mercat exterior de Tsukiji hi havia llocs per menjar de tot: peix, marisc, carn, verdures, fruites o aliments deshidratats. Fou complicat trobar un lloc per prendre un cafè, però el trobarem.


Barri Roppongi / Akasaka.

Torre de Roppongi Hills.

El barri de Roppongi és per l'oci i els grans centres comercials. El complex té restaurants, boutiques d'alta gamma, hotel, cine, un museu i diverses galeries d'art. Disfrutarem d'un mercat de Nadal i d'un espectacle d'encesa de llums nocturnes.

Sa torre, un edifici de 54 plantes, és un dels més alts de Tokio.


Jardins Mohri.

El jardí de Mohri és un oasi de pau, de vegetació exuberant, amb estanys i arbres que donen ombra.

Per uns 30 euros ses maletes van viatjar directament a Kioto. Ens quedam amb el mínim necessari per viatjar més còmodes.

Una nit més, part del grup quedà a s'hotel. La resta del grup van anar a un karaoke. 

 

6/Desembre/2023. Dimecres.

13.05 hores. Trasllat amb tren bala fins a Kioto.

Diuen del tren bala que agafa els 320 km/hora i fa propaganda de ser dels més puntuals del món. Durant els nostres trajectes no vam agafar tanta velocitat. El que si puc assegurar és que són puntuals quasi al segon.


Allotjament a Kioto: Hotel Vista Premio Kioto.

 

 

Kioto. Visites:

Kyoto és una ciutat imprescindible en qualsevol viatge al Japó. Probablement va ser la ciutat que més em va agradar del viatge per representar tot el que m'havia imaginat de la cultura japonesa. Kyoto és una ciutat tradicional i el centre cultural del Japó. I també la ciutat dels mil temples! A cada pas que dones tens un temple, diversos d'ells patrimoni de la humanitat per la UNESCO. 

Passeig pel barri antic.

 

Sopar a un restaurant japones.

 

7/Desembre/2023. Dijous.

Allotjament a Kioto: Hotel Vista Premio Kioto.

Esmorzar típic japonès a s'hotel. Un desastre d'organització i un desastre d'esmorzar. Tinc dificultats per trobar alguna cosa que m'agradi.

 

Kioto. Visites:

Temple Rokuonji. Pabelló daurat.

El temple és un dels temples més famosos de Kyoto. Sens dubte, és una visita obligada per a qualsevol turista que estigui recorrent l'antiga capital.

El Pavelló d'or és un preciós temple zen situat al nord de Kyoto. La seva particularitat és que té les parets exteriors de les dues plantes superiors lacades i recobertes amb pa d'or. El temple és tan absolutament espectacular que no ens sorprèn que fos declarat patrimoni de la humanitat per la Unesco en 1994.

Passejar pels jardins i vorejar els estanys em va transmetre molta pau i una sensació de tranquil·litat que difícilment podré oblidar.



Temple Kiyomizu. Santuari temple agua pura.

Kiyomizu és el temple de l'aigua pura. Està format per un conjunt de diversos temples budistes que se situen en els pujols de l'est de Kyoto. Es va construir l'any 798, però els edificis actuals van ser reconstruïts en 1633. El millor de Kiyomizu són els jardins que els envolten. En resum, és un dels temples més famosos que veure a Kyoto.



Barri de les geishas i maikos. 

Gion Corner és el barri de les geishes. Sa millor hora per visitar el barri és al capvespre. És s'hora en la qual és més probable veure geishes pel carrer quan acudeixen als seus clubs a treballar. Realment no es deixen veure molt.
Ens van recomanar veure un espectacle de maikos en el Teatre Gion Corner. Ens va defraudar.

 


Aquesta dona em va permetre fer-li una foto. Quan vaig ensenyar-li com havia quedat, em va fer entendre que l'esborrés i li fes una nova.


Sa foto bona.

 

 

8/Desembre/2023. Divendres.

Kioto. Visites:

Temple Fushimi Inari (temple de ses portes).

El santuari està situat a la part alta de la muntanya i està dedicat als déus de l'arròs i del sake. Per a arribar fins al cim s'ha de travessar gairebé 4 quilòmetres de torii (les portes vermelles típiques dels temples del Japó) i pujar 1.200 graons.
Us puc assegurar que el camí cap al cim és un camí fascinant. Ple d'espiritualitat i on la meta no és l'objectiu final. El millor és la senda envoltada de torii vermells. A cada pas un torii

Us promet que sa visita fou inoblidable.

 


Desplaçament en autocar fins a Nara.

Nara fou capital del Japó i és una ciutat molt polida per visitar. Hi ha molts temples i santuaris a veure, encara que segur us agradarà conèixer als seus adorables cérvols.

Temple Todai-Ji (buda gegant)

Aquest temple és una espectacular construcció mastodòntica de fusta del segle VIII que alberga un també gegantesc Buda assegut de 15 metres d'altura en bronze. És un dels temples més polits de tot el Japó i l'edifici en fusta més gran del món.

 

 

Gran porta Nandai-Mon.

 



Tornada en autocar a Kioto.



9/Desembre/2023. Dissabte.

Kioto. Visites:

Pavelló de Plata. Temple de Jisho-Ji.

El Temple zen Jisho-Ji és més ben conegut com a Temple del Pavelló de Plata. Els seus terrenys són un excel·lent exemple d'arquitectura paisatgista japonesa. Vaig disfrutar d'estar assegut en el replà al costat de l'exclusiu jardí de sorra amb el seu con platejat de dos metres, i també caminant pels voltants i admirar el Pavelló des de diferents punts de vista. Si estau atents a sa multitud de detalls del lloc, estic segur que us emocionareu. El temple mai va ser platejat amb plata, i l'edifici principal continua sent d'un color marró sense pintar, i a la seua manera, exemplifica la idea japonesa que una cosa simple pot ser molt polida.



Temple budista Zen de Ryoanji.

El temple Ryoanji és un temple budista zen. Va ser el primer temple zen que vaig visitar i sincerament, amb tots els meus respectes, em va semblar una presa de pèl això del jardí zen. Potser és que no ho vaig comprendre bé, però jo només veia unes pedres petites amb una roca al mig. Un jardí zen? No vaig acabar-ho d'entendre.

 

 Jardi zen.


Bosc de bambú de Arashiyama.

Veure el bosc de bambú de Arashiyama és una altra de ses tasques que s'ha de fer a Kyoto. No vull desil·lusionar-vos, però avís que el bosc, per molt místic que sembli, pot arribar a decebre una mica, sobretot si ho veis tot massificat de gent. El bosc són a penes uns centenars de metres i és d'aquells llocs en els quals la foto sembla més del que realment és. Disfrutar del bosc i poder treure una foto sense milers de japonesos darrere pot ser missió impossible.



Arashiyama. Pont del riu. Infants tots sols.

Sa guia ens contà una llegenda del pont.
Es té la creença que quan un nen passa de nen a adolescent ha de visitar el temple per a rebre les benediccions amb coneixement i força de caràcter. Una vegada rebuda la benedicció han de travessar el pont i els 150 metres de longitud sense mirar enrere o bé els serà retirat el coneixement atorgat pels déus a més de ser castigats amb mala sort.
Us puc assegurar que els japonesos són molt creients en aquestes coses i el lloc estava ple.


Tornada a s'hotel. Ses maletes tornen a Tokio (uns 15 euros per maleta).


10/Desembre/2023. Diumenge.

Sortida en tren bala a les 6.00 hores del matí, direcció Hiroshima.

Els monuments principals per veure a Hiroshima es concentren al Parc de la Pau, dedicat al complet a recordar-nos el que no pot tornar a succeir. Vaig veure les restes d'un edifici del qual poc va quedar en peus més enllà de l'armadura, el museu memorial de la Pau (una visita esgarrifosa), la flama de la pau permanentment encesa al fons, el monument a la Pau dels Nens i el punt zero de l'explosió (encara que realment va succeir a 600 metres d'altura).

 

 Museu i Parque de la Paz.


Dinar a l'estació de tren de Hiroshima. Experiència de guardar maletes a la consigna.

Ses consignes i taquilles són una alternativa molt útil per a deixar l'equipatge i no carregar amb ell si feis una excursió d'anada i tornada i ja no disposeu d'hotel o per a no carregar amb pes quan s'inicia la ruta en un punt i s'acaba en aquest. Al Japó trobareu consignes en estacions i aeroports. L'inconvenient és que les taquilles solen ser petites i és difícil entendre el seu funcionament. Per sort hi havia un operari que per senyes ens explicava tot el procés (l'home no xerrava cap altre idioma que japonès).

 

Tren local i desplaçament en barco fin s'illa de Mijajima.

 

Nit a un Ryokan.

Un Ryokan és un hotel típic japonès, amb habitacions de "tatami" on els clients dormen sobre un matalàs a terra, li diuen "futón". Dormir allí fou una experiència única. Vam disfrutar dels banys termals "onsen" i a s'hora de sopar tothom vestit amb un "yukata", un quimono de cotó.

Sopar de grup al Ryokan tots vestits de forma tradicional.

 


Dormir a terra.


 

11/Desembre/2023. Dilluns.

Miyajima.

Esmorzar japonès al Ryokan.

Encara avui record el gust de sardina per esmorzar. Brutal.

 

 

 

Temple O-Torii (la gran puerta)

El santuari de Itsukushima és un dels santuaris més famosos entre els turistes que viatgen al Japó. Sens dubte, la seua imatge més icònica és el gran torii de Miyajima que, a més, és el lloc preferit en tot el país.
Gràcies a aquest torii és, sense cap dubte, el principal atractiu turístic de l'illa de Miyajima, molt pròxima a la ciutat d'Hiroshima. Un santuari que a més és patrimoni de la humanitat i un dels tres paisatges més polits del país.

Sense cap dubte, el mes polit que vaig veure del Japó. Em va impactar.


 

Santuari Itsukushima.



 

Tornada en barco i tren fins a Hiroshima. Tren bala direcció Osaka.

Osaka és una ciutat relaxada i plena d'encant, famosa per la seua gastronomia, oci i vida nocturna. Osaka està prop de Tokio amb tren bala, però té una personalitat molt diferent de la de la capital japonesa.

 

Allotjament a Osaka: Hotel Noxy Osaka Honmachi.

Arribada a s'hotel a les 17 hores. Plou i estam cansats. Molts ens quedan a s'hotel a descansar.


 

12/Desembre/2023. Dimarts.

Osaka.

Esmorzar informal. Tipus americà.

 

 

Umeda Sky Building. Pujada edifici de 40 pisos.

El Umeda Sky Building és un edifici de 173 metres d'altura i 40 plantes. Va ser construït en 1993 i té un fabulós mirador a l'aire lliure.


 

Passeig pel barri de la Venècia Japonesa.

Osaka és coneguda com la "Venècia del Japó" perquè la ciutat està envoltada de moltes vies fluvials i canals artificials, sobre els quals s'estenen més de 1000 ponts. Se'n diu la "capital culinària del Japó" perquè la cuina aquí és extremadament variada i els xefs locals es destaquen per la seua habilitat. Osaka és la ciutat més sorollosa i alegre del Japó, la més brillant i diversa. Impressiona per la seua arquitectura original i el bon caràcter de la gent. Una ciutat fascinant!

 


 

A les 14 hores sortida en tren bala direcció Tokio.

Arribada i allotjament a s'Hotel Shiba Park.

 

Viatjar, menjar i netetja al tren.

Quan vam pujar al vagó del tren em va sorprendre l'ordenats i respectuosos que són els japonesos. Mentre esperen tothom guarda fila als llocs assenyalats a ses andanes per fer-ho. Una vegada que arriba el tren, primer deixen baixar i llavors pugen observant un rigorós ordre.
A s'hora de marxar, tothom recull tota la brutícia feta durant el viatge. Se l'emporten a casa o la deixen als llocs indicats al tren. 

Objectes oblidats al tren.

Durant el viatge alguns companys van tenir diferents oblits als trens. Al Japó ningú agafa res que no sigui seu. Ni un paraigua, ni un bitllet a terra o una bossa oblidada al tren. Tothom passarà per davant d'aquestes coses, però ningú les agafarà. No són seues i no se les emportaran.

 

13/Desembre/2023. Dilluns.

Hotel Shiba Parck. 7.00 despertar. 8.00 esmorzar. 9.00 sortida fins s'aeroport.

Comença el show del canvi d'horari ...

13.20 hores. Ita Airwais: Tokio > Roma.

Regal de despedida de na Vanessa. I chi go (una trobada), i chi e (una vegada a la vida).

 


Arriba a Roma a les 4.30 de sa matinada (horal local a Tokio). Hem estat 15 hores dins l'avió.

21.25 hores (hora local a Roma) .Vol Ita Airwais Roma > Barcelona

Arribada a Barcelona i desplaçament amb taxi fins a s'hotel Barcelona Airport.

Estem tots esgotats.


14/Desembre/2023. Dimarts.

Esmorzar a s'hotel.


13.55 hores. Vueling > Barcelona > Eivissa

 

 

El viatge s'ha acabat. Dels efectes del jet-lag no en parlaré. Millor quedar-me amb els bons records.

Retorn del Japó saturat de colors. A sa tardor, sa natura, parcs. temples i santuaris estàn plens de tons grocs, taronges o vermells. Ha valgut la pena anar-hi. Un viatge fantàstic que recordaré sempre!

 

 


 

 

 

 

 

 


 

 











No hay comentarios:

Publicar un comentario