jueves, 28 de diciembre de 2023

Viatge al Japó. Curiositats: Ichi go Ichi e.

Eivissa, 28 de desembre de 2023

VIATGE AL JAPÓ. CURIOSITATS: "Ichi go Ichi e": Un moment, una vegada a la vida.

 

 

Ja podeu pensar que durant una estada al Japó d'unes dues setmanes poc vaig aprendre de l'idioma japonès. Però sa meua curiositat era molta per conèixer expressions tradicionals i formes col·loquials de comunicació. Pens que descobrir els matisos d'una cultura fan més interessant el viatge.

Deixau-me escriure d'una expressió tradicional amb la qual sa nostra guia ens vaig acomiadar a l'aeroport de Tokio. Una expressió que vol ensenyar-nos que cada moment té un valor especial irrepetible.

Na Vanessa, sa nostra guia, ens entregà a cadascun un sobre amb el text "Ichi go Ichi e". No vaig comprendre el significat i vaig preguntar-li que ens volia dir amb aquell sobre. Em digué que el seu significat era "Una trobada, una vegada a la vida". Em va dir que tal vegada en un futur ens tornaríem a trobar .... o no. Però, sí que estava profundament agraïda d'haver-nos conegut i d'haver compartit el viatge amb tots naltros.

Em va agradar molt el detall i una vegada arribat a casa, vaig buscar més informació referent al missatge que ens va regalar.

Us heu parat a pensar que cada moment que vivim és irrepetible? Heu pensat que cada moment que vivim és únic, tant si el disfrutam com no?

Pels japonesos, cada moment té valor. Si l'hem viscut, segur que ens ha ensenyat alguna cosa. A la cultura tradicional japonesa li diuen "Ichi go Ichi e", un moment, una vegada a la vida.

He llegit que aquesta expressió neix de la cerimònia del te on el mestre espera que els seus convidats arribin amb el propòsit d'utilitzar els cinc sentits per disfrutar al màxim de l'experiència que junts estan a punt de viure. El lema "Ichi go Ichi e", els ajudava a recordar, que aquesta mateixa cerimònia no es repetiria mai i que, per tant, seria única i irrepetible. Un motiu més per a animar als assistents a ser allí amb atenció plena. A més, ses petites casetes de te on es realitzen aquests ancestrals rituals que purifiquen l'ànima solen estar a la meitat de la naturalesa, per la qual cosa el so de l'aigua en caure, els cants dels ocells, els agradables aromes del bosc i els paisatges solen formar part d'un esdeveniment que els japonesos porten practicant des de fa centenars d'anys.

L'ésser humà és procliu a estar molt temps pensant en el passat, donant-li voltes al futur i menys del que deuria en el present. Aquesta és just una de ses coses, que en sa meua opinió, més ens allunyen de la desitjada felicitat. Sense adonar-nos, passem part de sa nostra vida sense donar-li cap importància als aparentment insignificants esdeveniments del dia a dia perquè tenim sa falsa creença que demà, els tindrem de nou. I dic falsa, perquè encara que segur s'assemblaran molt, mai seran iguals. Mai seran els mateixos. És probable que siguin similars, però subtils matisos els faran diferents.

Recordar ses paraules "Ichi go Ichi e" cada dia em fa retornar a sa realitat. He de poder veure pels meus ulls, escoltar per les meues oïdes, olorar pel meu nas, sentir a través de sa meua pell i assaborir amb sa meua llengua. En definitiva, em recorda que he d'estar sempre amb tots els meus sentits ben oberts.

Sa vida és curta i cada moment irrepetible, això no és nou. Quan ens volem adonar, allò que sempre hem tingut, ja no està. El canvi és l'única certesa que hi ha i si som conscients que es tracta d'alguna cosa que no tornarà a repetir-se, per què no viure-ho amb intensitat?

Durant la visita al Japó no vaig poder participar en cap cerimònia del te. Però na Vanessa s'encarregà d'explicar-nos tot el cerimonial i el significat de cada gest. Després, a casa, he buscat vídeos explicatius i en tots ells he percebut aquesta voluntat dels japonesos per assaborir al màxim cada segon. Observant amb atenció els elegants i precisos moviments del mestre/a del te, comentant sa bellesa dels utensilis utilitzats per a la seua elaboració, lloant l'intens sabor del matcha o parlant sobre els atributs especials que s'estació d'any en la qual es trobaven els estava oferint.

Ses tradicionals cases de te japoneses solen tenir a sa porta els símbols de "Ichi go Ichi e" perquè els seus clients no s'oblidin del valor que posseeix el moment que estan a punt de viure.

Què tal si tractéssim de recordar aquestes paraules cada matí en despertar? Potser ho enfocaríem tot d'una altra forma diferent i ens ajudaria a portar una vida millor de la que ja tenim.


1 comentario:

  1. ... enhorabuena pepe. Me gusta mucho leerte. Tus crinicas ya forman parte de mi viaje.

    ResponderEliminar