jueves, 18 de noviembre de 2021

Tèntol. Cinquena temporada a IB3 tv.

Eivissa, 18 de novembre de 2021

TÈNTOL. CINQUENA TEMPORADA A IB3 TV.

L'octubre passat en Joan Farrés m'envià el següent missatge: 

"Bones Pep! Com estàs? Tornam a preparar una nova temporada de Tèntol. Seguim fent bona audiència i tenim un públic cada vegada més fidel. Per tant ja ens estam organitzant per tornar a fer els rodatges als pobles i te volem avisar amb temps per a que et puguis organitzar, ja que ens faria molta il·lusió si te podem tornar a tenir al programa.

Com ho tindries si venim a Vila dimecres 10 de novembre a les 11 hores? Ho faríem com sempre: jo vos passaré a tothom ses preguntes dies abans i així ja ho teniu tot. Quedam per fer-ho ens uns 15 minuts i llets".

Aquell dia jo estava de viatge per terres de Portugal, però vaig contestar-li que podien comptar amb jo.

El 10 de novembre no fou possible la gravació per culpa del temporal de pluja i vent que va fer, per tant ho vam passar al dia 18.

Com ha estat sa gravació? Doncs llarga, molt llarga. Hem estat més d'una hora gravant sense parar.



M'han preguntat coses com:

DOLÇOS.

Quins dolços teniu en aquest poble? (Noms/tipus)
Hi ha algun dolç/postres que sigui propi del vostre poble? Quin? Com s’elabora?
Quines postres es mengen dependent de l’època de l’any? Coincideixen amb alguna festivitat? (Nadal, Reis, Darrers Dies, Setmana Santa, estiu, festes patronals, Tots Sants...)
Que menjau de darreria? Com han canviat els postres? Quins es menjaven abans i quins es mengen ara? Embafa?
I a una persona que és molt golosa, què li deis? (exemples: golafre, glotó, golós, golut, gormand, gorjut, fart, fartaner, intemperant, fartaner, menjador, llaminer, llamenc, llépol...)

MATANCES.

Com li deis a fer matances (porquejades)? A quina època de l’any es fan? I quina és la vostra tradició? Quines parts del porc coneixes? Quines es mengen? Quins tipus de sobrassades coneixes? Quins noms tenen? (Llonganissa · Bufeta · Poltrú · Bisbe · Arrissada · Semiarrissada · Culana · Semiculana.)  Quines expressions de matances o paraules matanceres coneixes? (Hi ha més setmanes que sobrassades o que llonganisses...)  

Saps qualque cançó de matances? hi havia ball després de les matances? Quins productes es fan a les matances? (botifarrons, camaiot sobrassada de vic, carn i xuia.... diferències entre les sobrassades de Mallorca, Menorca i Eivissa) i el saïm quin nom rep? 

CONTRABAND.

Es feia contraban en aquest poble? a on? com es practicava? Quins productes eren de contraban? (pinya tropical, tabac, cafè, medicaments..?) Quines paraules o expressions o frases fetes coneixeu del contraband? ... secrets?, traginers?, bolics?) Quines històries heu sentit a contar del contraban? La gent ho duia en secret.... perquè? es coneixien els contrabandistes? I estrapelo, n’hi havia? 

 

ESCOLA.

Quin nom rep/reben l’escola o escoles d’aquest poble? Quins tipus d’escoles hi ha / hi havia? Quines parts de l’escola coneixes? com eren les classes? quins elements hi havia? Com anomenàveu als professors i professores? Com anàveu vestits a l’escola (abans i ara)... Coneixes refranys o expressions relacionats amb l’escola? (Anar a costura, a costureta, Mestre de pa amb oli?, Tenir escola, Anar a escola, Fer escola) Quins llibres infantils i juvenils recordau que vos fessin llegir o llibres de text...? 

 

COLORS.

Quins colors coneixes? Quins colors són característics d’aquest poble? (bandera, festes patronals, cossiers, dimonis...) Frases fetes amb el color blanc? (blanqueig de doblers, blanquejar, emblanquinar, estar blanc, blanc com el referit, blanquets (bolets), blanc d’ou, peix blanc, en blanc i negre...) Frases fetes amb el color negre? (ull blec, estic negre, negre com es carbó, peus negres, molta negror...) Frases fetes amb el color verd? (posar verd, blau verd...) Frases fetes amb el color blau? (tonalitats de blaus? color de cel, cel blau, blau cel, blau marí, peix blau, un blau (cop), anar blau, blaves (bolets)...) Frases fetes amb el color vermell? (vermell d’ou, un ou de dos vermells, posar-se vermell, roig, panxes-roges, cama-roges, esclata-sang...) Frases fetes amb el color marró? (color de terra...) 

VI - VEREMA.

Teniu tradició de fer vi en aquest poble? Quina? Quines varietats de raïm coneixes? i quines teniu aquí? Com es el procés de fer el vi, a l’antiga? Quines parts té la verema? Quines expressions, frases fetes, refranys coneixes sobre el món del vi? Feieu o feis festes per la vermada? Quin vocabulari relacionat amb la vinya coneixes? sarments, podar la vinya: com es diu?, cup, cep, barral, calafatar, cossiol, duill, pampa, rapa, trascolar, arrop, barraló, bota, mallal, morques, porró, solatge, tremuja, trafegar, trull, xerric, amurgonar, magencar, vinyòvol, “Passar el rosari”... 

LLOCS.POSSESSIONS.

Quins llocs o possessions teniu en aquest poble? (Toponímia). Saps perquè tenen aquest nom? Quins oficis coneixes relacionats amb les possessions? Quins rols hi havia dins de la possessió? Quines tradicions hi havia d’anar a les possessions o als llocs? a quines èpoques de l’any? Saps algunes expressions d’anar a possessió o cançons que es cantaven depenent de l’ofici?

 

Finalment m'han fet un bloc d'endevinetes i d'embarbussaments (trabalenguas). 

Ha estat més d'una hora de gravació continuada sense parar. Ja veurem si finalment el resultat ha quedat bé.

No hay comentarios:

Publicar un comentario