viernes, 19 de enero de 2024

Viatge al Japó. Curiositats: Una experiència zen.

Eivissa, 19 de gener de 2024

VIATGE AL JAPÓ. CURIOSITATS: Una experiència zen.

Durant alguns escrits us he comptat la sensació de pau i tranquil·litat que vaig experimentar visitant alguns temples o jardins japonesos. Ho recordau? El bosc de bambú d'Arashiyama, s'Illa de Miyajima o el santuari Fushimi Inari. El Japó és un país fascinant on cuiden molt el medi ambient. Allí, diuen que el millor temple que tenen és sa naturalesa. Disfruten mirant els cirerers en flor o els canvis de colors a sa tardor.

A Kioto tenia previst una visita també d'aquelles si o si: El temple budista Zen de Ryoanji.

 



Va ser el primer temple zen que vaig visitar i sincerament, amb tots els meus respectes, em va semblar una presa de pèl això del jardí zen. Potser és que no ho vaig comprendre bé, però jo només veia unes pedres petites amb una roca al mig. No vaig acabar-ho d'entendre.

Ryoanji és un dels temples més famosos de Kyoto. És famós pel seu jardí zen o jardí de pedra, que data de la segona meitat del segle XV i que va passar a formar part de sa llista de llocs del Patrimoni Mundial de la Unesco. El jardí sec és molt visitat i és considerat com un dels jardins més polits i famosos del món.

Construït aproximadament l'any 1488, el seu dissenyador no va deixar escrita cap explicació sobre el seu significat, per la qual cosa durant segles ha estat un misteri no revelat. Diuen que mitjançant la seua contemplació s'arriba a sa "plenitud zen". Ja sabeu: allí assegut, meditant, descobriré com viure, com disfrutar del moment present i d'aquesta manera trobaré sa pau i sa tranquil·litat.

I que voleu que us digui ... Vaig intentar sentir el so del vent entre ses pedres, vaig contemplar durant uns minuts aquella vista tant polida com enigmàtica. Mirava ses quinze pedres de diverses grandàries i formes col·locades en cinc grups, totes sobre un llit de grava rectangular, perfectament allisada amb un rasclet, a un pati d'uns dos-cents metres quadrats. I no vaig sentir res.

M'explicaren que el conjunt creava un espai d'una gran espiritualitat. M'explicaren que una característica interessant del disseny del jardí és que, des de qualsevol punt de vista, almenys una de ses roques sempre està amagada a s'espectador. 

Sa realitat fou que totes ses roques eren possibles de veure situant-se a la dreta del tot i que hauria de posar-hi molta imaginació per trobar sa espiritualitat del lloc.

Perdonau .... Seguia sense entendre res.

Per acabar d'arredonir tota aquesta estranya visita, en el temple existeix un recipient de roca per a l'aigua. A sa part central de sa roca, en forma de quadrat, es formen quatre caràcters inscrits que llegits podem traduir-los com "aprenc a estar satisfet" i expressa l'important que és sa riquesa espiritual en comparació amb sa material. Aquest argument és un pilar bàsic en sa filosofia zen.

Per a mi, era interessant intentar comprendre sa diferència en sa manera de veure ses coses respecte a occident. Mentre que ses nostres religions ens inculquen a ajudar als altres abans que a naltros mateixos, ses filosofies orientals diuen que hem d'aprendre a estar bé amb naltros mateixos, i això ens portarà a estar bé amb els altres. 

Vaja ... Complicat, però una manera diferent de veure ses coses. 

A s'acabament de sa visita, tants intents de meditar i tantes explicaciones de coses que no entenia m'havien afectat. Es meu cap feia fum. Me'n vaig anar amb una idea: He de saber apreciar ses coses que tenc, he de disfrutar amb tot el que veig i viure intensament cada moment de sa vida. I prou. Si aquest pensament era zen o no, no m'importava mica.

 


Per acabar i no calentar-vos més el cap amb ses meues històries, us vull recomenar una experiència zen eivissenca.

Entenc molt bé que els japonesos disfrutin de sa natura, de s'aire pur, d'aquesta pau que dona estar en contacte a sa terra. Però no fa falta anar al Japó per això. Aquí mateix a Eivissa també podeu disfrutar de sa naturalesa. Quan heu anat a caminar pel bosc, sols, a poc a poc, sense presses, mirant, olorant, disfrutant de totes ses coses polides que us envolten?

Ses coses bones de la vida no sempre es compren amb sous. Ens costa molt frenar, parar, aturar-nos. Sembla que perdem el temps. Però caminar per la naturalesa sense presses, sense rellotge, sense mòbil, tranquil·lament, no té preu.

Heu provat de caminar prestant atenció a s'olor de sa vegetació, del so i colors dels arbres? I si portau una beguda calenteta per fer una parada i descansar, s'experiència sirà màxima. Heu d'estar pendents de tot l'entorn, no val portar auriculars, mòbils, pensar en els problemes quotidians, en sa feina, en el fotut que està el món.

Caminar pel bosc redueix s'estrés, sa pressió arterial, l'ansietat, sa depressió, el cansament. Inclús és bo per a sa memòria i millora sa condició física. A veure quan els metges de capçalera receptaran sa teràpia forestal. És indolora i gratuïta.

Segur que teniu un parell d'hores a la setmana i un bosc molt a prop. Provau d'anar-hi amb els cinc sentits ben oberts, respirau aire pur i disfrutau d'una experiència zen eivissenca. 

M'ho agraireu.

1 comentario:

  1. ¡¡¡Holaaa, Pepe!!! Te echaba en falta. Estas crónicas tuyas de Japón nos siguen acercando a pesar de la distancia y seguimos unidos a través de tus letras que nos recuerdan momentos y lugares que nos haces revivir con tu peculiar forma de contar las cosas. Y tengo de darte la razón en todo lo que escribes. Faltaría más.

    Mira, te cuento: a mí lo de hacer de jardinero me encanta, lo digo en serio, es una de mis pasiones de jubilado. Tengo un balcón con vistas preciosas con unas cuantas plantas que nos alegran las cenas en las noches de verano y además, un gran jardín en una casita de campo que lo cuido con cariño y esmero.

    Cuando vi el famoso jardín Zen, pensé en hacerme uno en mi terrenito, incluso llegué a mirar algunas piedras que había por los alrededores de mi casita y estuve a punto de comprarme un rastrillo especial para esta labor. Pero que quieres que te diga, no pegaba ni con cola aquí en la isla. Así que, este menester lo dejé para los japoneses, que para esto de los "Zens" son únicos y en su lugar sembré una "figuera de pic".
    No veas las horas que me paso con mis plantitas y mi forma de entender mi propia existencia con respecto a mis semejantes y viceversa. Aunque también tengo de confesarte que nadie me ayuda en esta labor tan agradecida de paisajista.

    Que sí, amigo, que en este paraíso en donde vivimos, en medio del Mediterráneo, tenemos lo necesario para ser felices, sentados frente al mar o andando entre montañas, contemplando el horizonte. Que no, que esta forma de vida no tiene precio y te garantizo que si vas con amigos a disfrutar del camino "caminante no hay camino..." entonces el paseo se convierte en algo espiritual.

    Estimado amigo Pepe, no tardes tanto para darnos noticias tuyas que nos alegras el día. Y no te olvides de darle un abrazo a Linita del alma tuya, de parte de la mía.

    Juanjo Cardona.

    ResponderEliminar