sábado, 23 de septiembre de 2023

Bullit de peix.

Eivissa, 24 de setembre de 2023.

BULLIT DE PEIX.

Amb s'arribada de sa tardor arriba un clàssic costum: els retrobaments dels amics. Hem de deixar enrere ses calorades de s'estiu, reunir-nos i posar-nos al dia. No tenim millor manera per disfrutar del retrobament que fer-ho amb un bon dinar. 

 


El menú d'aquestes trobades sempre és el mateix: aperitiu, bullit de peix, arròs a banda, gelat, dolç, cafè caleta i copes a gust dels assistents.El nostre amic, el nostre cuiner preferit, sempre ens prepara un bon dinar. Res d'improvisacions i experiments estranys: dinam d'un bon bullit de peix preparat de manera tradicional.

Vam tenir sort i al mercat trobarem peix bo i sense gaires espines (gall de sant Pere, roja, rap i anfós). Altres vegades no en trobàvem de tan bo i utilitzàvem alguna rascassa o alguna aranya. Tota sa colla d'amics som gent de bona barra i no els espanten ses espines.

Sa preparació d'un bullit de peix té tantes maneres de fer-se com cuiners que el preparen. Tothom el fa a sa seua manera i tothom té el seu petit secret per aconseguir un plat de primera. Sa recepta del nostre cuiner també té el seu ritual: Un bon sofrit i una picada (secret de la casa), després afegeix s'aigua i ses patates (han de ser vermelles d'Eivissa i tallades per sa meitat). Deixar bullir. Anar incorporant es peix (racions abundants: mig quilo de peix per cap) segons es grau necessari de cocció. Sense mongetes verdes. S'alioli servit a part. Ah... S'ha d'anar alerta amb sa cocció del peix. És molt delicada: si et passes el peix es desfà; si et quedes curt, està cru.

A tota sa nostra colla li agrada menjar el bullit de peix sense caldo. Es caldo sobrant després de sa cocció del bullit es reserva per preparar s'arròs a banda.

Segur que heu dinat de bullit de peix al Port Balansat, a can Pujol, a s'Espartar, a can Gat o a qualsevol altre restaurant de peix de s'illa. Res a veure amb el que ens prepara el nostre cuiner preferit: un bullit fet de forma tradicional, a casa, sense presses, no podem comparar-lo amb els que preparen els restaurants. Els sabors i els aromes no son els mateixos.

M'encanten aquets menjars tradicionals. Plats cuinats amb productes de sa nostra terra. Plats que guarden ses nostres tradicions.

M'agrada retrobar-me amb els amics i compartir una taula, un bon menjar i un bon beure.. M'encanta estar allí, a sa fresca, baix d'una olivera, disfrutan de sa companya, deixar-me seduir amb ses seues històries, records i vivències. Estar envoltat de bons amics, xerrar, escoltar i comptar anècdotes, divertir-nos junts, brindar per sa vida, ... es viure.

I per descomptat, m'encanten els amics que es desviuen per atendre als seus convidats d'una manera tan hospitalària. Amics hem de repetir! I ben aviat!

No hay comentarios:

Publicar un comentario